Ekologiskt jordbruk


Ekologiskt jordbruk handlar till största del om att ta till vara på de naturresurser som finns och använda sig av dem på ett långsiktigt och hållbart sätt.


Det som utmärker ekologiskt jordbruk är enligt jordbruksverket följande;

  1. hur man hanterar skadegörare och ogräs
  2. hur man ger grödorna tillräckligt med näring
  3. att djuren har en viktig roll i produktionen

Hantering av ogräs och skadegörare
Inom ekologiskt jordbruk används inga kemiska bekämpningsmedel. Istället använder man motståndskraftiga grödor och varierar växtföljden. Man satsar på att tänka långsiktigt och förebygga.

Näring
Det är inte tillåtet att använda konstgödsel. Istället använder man sig av organiska material så som kvävefixerade baljväxter, stallgödsel och restprodukter från livsmedelförädling. Det viktigaste är att bygga upp jordens bördighet och att inte använda mer växtnäring än vad som är nödvändigt.

Djuren
Djuren ska bete sig så naturligt som möjligt och framförallt i första hand äta foder från den egna gården och stallgödslet ska sedan användas som näring till åkern. Minst 50% av djurens grovfoderintag ska komma ifrån bete. De går därför på bete mer än djur i en icke-ekologisk produktion. Det bidrar till  en ökad biologisk mångfald, och det minskar klimatpåverkan genom att kol binds i  marken när den betas.

För att ta reda på hur mycket framställandet av en produkt påverkar miljön så måste man titta på alla leden i kedjan, från jord till bord. Gör man det upptäcker man ofta att det är jordbruket som står för den största delen av miljöpåverkan och det är också där som de största skillnaderna finns mellan ekologisk och icke-ekologisk produktion.

Ett ekologiskt jordbruk släpper ut mindre växthusgaser per odlad hektar än vad en konventionell produktion gör. Det beror främst på att lättlösliga mineralämnen inte får användas i ett ekologiskt jordbruk. Tillverkning av sådana bidrar till stora utsläpp av främst lustgas och koldioxid. Däremot så blir mängden utsläppta växthusgaser per kg producerad livsmedelsråvara större vid ett ekologisk jordbruk än när man framställer livsmedel på konventionell väg. Det beror på att skörden är lägre per hektar i en ekologisk produktion, och ekologiskt uppfödda djur så som kor och hönor växer långsammare, och ger mindre mängd mjölk och ägg. Det finns emellertid stora skillnader från en produktion till en annan.

Sammanfattningsvis så bidrar ett ekologiskt jordbruk till att nå de svenska miljömålen. Giftfri miljö, grundvatten av god kvalitet och ett rikt växt- och djurliv är några av de svenska miljömålen ekologiska jordbruk hjälper till med att nå.

Välkommen

Välkommen till 1dlmiljo.n.nu.

Facebook

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.