Närodlat


Ett vanligt fel som många gör är att sätta likhetstecken mellan närodlat och ekologiskt. Det är inte samma sak. Att något är närodlat innebär egentligen bara att det du köper är framställt i ditt närområde, men det säger ingenting om hur det har framställts. Det finns heller ingen speciell radie inom vilken en produkt måste vara producerad för att kallas närodlad, den definitionen kan vara olika för alla. En vara kan vara producerad i ditt närområdet, men andra saker så som foder till djuren är hämtade från andra sidan jorden. Är det ändå närodlat?


Transporter
När man diskuterar närodlat kommer man också in på transporter. Ofta kan det kännas bra att köpa en närodlad produkt för att man då vet att den inte transporterats så långt. Produkten är fräschare och har inte påverkat miljön lika mycket med utsläpp från transporter som något icke- närodlat gjort. Men det behöver inte alltid vara fallet. Faktum är att transporten av ett livsmedel bara står för ca 20-30% av miljöpåverkan. Den största delen av miljöpåverkan står produktionen för. Ska man ta reda på hur mycket ett livsmedel påverkar miljön så måste man räkna in alla led. En viss typ av jordbruksproduktion kan vara effektivare utomlands än här hemma, och då sammanlagt med transporter inräknat påverka miljön mindre än det som producerats närmare oss. 

När del gäller närodlat så kan glest packade bilar släppa ut mer än en fullpackad lastbil som ska köra en längre sträcka, därför är det viktigt att små gårdar som ska transportera sina varor gör det på ett smart sätt. Transporterna med lastbil påverkar också mindre än den som varje enskild person gör när man kör hem varorna från butiken. Allt hänger alltså inte på producenterna utan också på konsumenterna. Av de olika transportmedlen som finns så är flyg värst för miljön. Båt och tågtransport är de bästa valen om man jämför med förhållandet mängd transporterad produkt.

Fördelar
Även fast närodlad mat inte kan garantera mindre miljöpåverkan än konventionellt odlat mat, så finns det fördelar med närodlat. Handlar man av lokala producenter bidrar man till att behålla de öppna landskapen med betande djur och man ökar den biologiska mångfalden. Köper man livsmedel producerade i närområdet får man också mer kontakt med bonden eller producenten, vilket  gör att man kommer närmare produktionen och varan blir inte så anonym, som den kan kännas i stora produktioner. Det kan även kännas bra att stödja det lokala, så kolla gärna upp vad det finns för möjligheter att köpa lokalt odlade produkter i ditt närområde!

Välkommen

Välkommen till 1dlmiljo.n.nu.

Facebook

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.