Bröd
Grahamsbullar
Ingredienser
- 3,5 dl ljummet vatten
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 5 dl grahamsmjöl
- 2 dl fullkornsvetemjöl
- solroskärnor
1. Värm ugnen till 200°
2. Blanda lite av vattnet med jästen, honungen och saltet och låt stå ca 10 minuter
3. Blanda sedan ner resten av vattnet och mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg
4. Gör runda bollar av degen lägg på plåt och platta till lite lätt. Låt jäsa 20 minuter
5. Pensla med mjöl och strö över solroskärnor
6. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter
Scones
ca 12st
Ingredienser
- 7-8dl fullkornsvetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 100g smör, tärnat
- 1 1/2dl mjölk
- 1 1/2dl yoghurt
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader på vanlig.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna.
3. Blanda ner smöret.
4. Blanda ner mjölk och yoghurt i degen och rör om.
5. Fördela degen i muffinsformar eller i smörade muffinsbleck.
6. Grädda i ca 10 minuter.
Citron- och rosmarinbaguetter
4st
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl vatten
- 1 msk salt
- 2 msk olivolja
- 2 msk rosmarin
- rivet skal av 1 tvättad stor citron (ekologisk)
- ca 13 dl dinkelsikt
- Värm vattnet till 37°. Smula sönder jästen i en stor bunke och häll över vattnet och rör om
- Tillsätt salt, olivolja, rosmarin, citronskal och större delen av mjölet. Knåda ihop till en deg och låt jäsa ca en timma under bakduk
- Ta upp degen på mjölat bord och dela upp den i fyra delar utan att knåda degen
- Vrid baguetterna och lägg på plåt med bakplåtspapper
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter och sätt under tiden ugnen på 250°
- Pudra över lite mjöl och ställ in i ugnen ca 15 minuter
- Servera det nygräddat eller frys in och värm upp lite lätt innan servering