Desserter
Chokladtryffelkaka
Botten:
- 10 digestivekex
- 75g smält smör
Tryffel:
- 350g mörk choklad
- 95g smör
- 3dl vispgrädde
1. Mixa kex och smör i matberedare och tryck sedan ut i en form med löstagbar botten.
2. Värm choklad, smör och grädde till tryffeln i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör tills smeten är slät.
3. Låt smeten stå i kylskåp tills den blivit smidig och någorlunda formbar.
4. Lägg över tryffeln över botten och låt stå svalt i ca 3 timmar. Gör gärna kakan någon dag innan den ska serveras då den bara blir godare om den får stå någon eller några dagar.
Blåbärsparfair med lemoncurd och mandelbiskvier
ca 6 portioner
Ingredienser
- 250 g (ca 4 dl) blåbär
- 3 äggulor
- 5 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 ½ dl små mandelbiskvier
- 1 dl lemoncurd
- Lägg blåbären på en tallrik och mosa dem lätt med en gaffel
- Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst över vattenbad.
- Låt äggblandningen svalna
- Vispa grädden och blanda ner i äggblandningen. Vänd sedan ner blåbären och mandelbiskvierna.
- Häll upp i portionsglas och fördela lemoncurden mitt i varje glas. Ställ in i frysen minst 6 timmar, eller tills den är fryst.
- Ta fram och ställ i kylen ca 30 minuter före servering
Citronpaj med marängtopp
Ingredienser
pajskal
fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 2 ägg
- saft från en mogen citron och skal av en halv citron (ekologiska)
- 1 dl socker
maräng
- Gör pajskalet i matberedare. Kör mjöl, smör och socker i några sekunder tills degen ser ut som stora smulor
- Häll ner det iskalla vattnet samtidigt som du kör igång maskinen igen. Kör tills degen blivit till en stor boll. Lägg i plastpåse och lägg i kylskåp ca 30 minuter
- Tryck ut pajdegen i pajform med löstagbar botten och låt stå ca 30 minuter i kylskåp. Sätt under tiden ugnen på 200°
- Nagga degen med gaffel och grädda pajskalet i 15 minuter mitt i ugnen
- Rör under tiden ihop fyllningen
- Fyll pajskalet med fyllningen och låt grädda ytterligare 10 minuter
- Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner sockret och fortsätt vispa
- Bred över marängen på pajen så det blir som ett toppigt berg
- Sänk temperaturen i ugnen till 150° och grädd ytterligare ca 15 minuter eller tills marängen fått fin färg
Chokladmousse
4 portioner
Ingredienser
- 150g mörk choklad
- 2dl vispgrädde
- 2 msk florsocker
- 2 äggulor
- grädde och bär/frukt
1. Hacka och smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Vispa ihop grädden och florsockret.
3. Vispa ner äggulorna i chokladen som fått svalna något.
4. Rör ihop grädden och chokladen och fördela i portionsskålar/glas och ställ i kylskåp minst en timme.
5. Ta fram och servera med vispad grädde och bär eller frukt.
Smulpaj med äpple
Ingredienser
- 250 g smör
- 1,5 dl dinkelsikt eller 1,5 dl malda mandlar
- 1,5 dl havregryn
- 3 msk rårörsocker
- kanel och kardemumma
- 3 stora syrliga äpplen
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär äpplena i stora klyftor och lägg i en ungsfast form
3. Strö över hälften av sockret och kanel och kardemumma efter tycke och smak över äpplena
4. Blanda mjöl, smör och havregryn till smulor
5. Strö över smulorna över äpplena
6. Strö över resten av sockret och ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen fått fin gyllene färg