Mjuka kakor
Äpple och blåbärsmuffins med smak av kardemumma
ca 12 st
Ingredienser
- 100 g smör
- ¾ dl mjölk
- 2 ägg
- 1 ½ dl strö- eller rårörsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk potatismjöl
- 2 äpplen
- 1 ½ dl blåbär
- 2 tsk malen/stött kardemumma
- Sätt ugnen på 225°
- Smält smöret och tillsätt mjölken och ta bort från plattan, mjölken får inte koka!
- Vispa ägg och socker
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen och äggsmeten.
- Skala och riv äpplena
- Rör försiktigt ner de rivna äpplena och blåbären i smeten
- Häll upp i pappersformar som står på en plåt eller helst i en muffinsplåt
- Grädda mitt i ugnen ca 12 min
Morotskaka
Ingredienser
- 2st ägg
- 2 dl rårörsocker
- 1-2 morötter, ca 3dl finrivna (ekologiska)
- 1,75dl grahamsmjöl
- 1tsk bakpulver
- 1tsk kanel
- ½ tsk riven muskotnöt
- 1 ½ dl kokosflingor
- 5 msk solrosolja
Glasyr
- 200g cream cheese
- 100g smör, mjukt
- 2dl florsocker
- 2tsk vaniljsocker
- saften av ½ ekologisk citron
- Sätt ugnen på 200°
- Smörj och bröda en rund form med löstagbar botten
- Blanda ihop de torra ingredienserna
- Vispa ägg och socker pösigt och blanda ner de finrivna morötterna, de torra ingredienserna och oljan
- Häll smeten i formen och låt stå i ugnen ca 25 minuter
- Ta ut kakan och låt svalna. Vispa under tiden ihop ingredienserna till glasyren med elvisp
- Bred på glasyren på kakan när den svalnat
Nyttiga äppelmuffins
ca 10st
Ingredienser
- 5 dl fullkornsvetemjöl
- 1 ½ dl fiberhavregryn
- 3 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 150 g smör
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 1-2 ekologiska äpplen
- kanel och rårörsocker
- Sätt ugnen på 180°
- Smält smöret
- Blanda ihop de torra ingredienserna
- Vispa äggen och blanda ner det smälta smöret och mjölken
- Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen
- Skala och skär äpplena i tjocka skivor och vänd dem i socker och kanel
- Klicka i smeten i muffinsfformar eller smorda muffinsbleck
- Tryck ner två bitar äpple i varje muffins
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter