Småkakor
Citrondubbletter
ca 16st
Ingredienser
- 125g rumstempererat smör
- 1 ¼ dl florsocker
- ½ ekologisk citron - rivet skal och saft
- 1 äggula
- 3 dl vetemjöl
Fyllning
- 2 msk lemoncurd
Garnering
- 100 g mörk choklad
- Sätt ugnen på 175°
- Rör margarinet smidigt för hand
- Tillsätt florsockret, lite i taget. Vänd därefter ner citronskal, citronsaft, äggula och mjöl.
- Forma degen till 32 runda kulor. Lägg kulorna på plåtar klädda med bakplåtspapper och tryck till kulorna med handflatan.
- Grädda mitt i ugnen i ca 14 min.
- Bred på lemoncurden på ena kakan när den har svalnat, och lägg den andra halvan över.
- Smält chokladen och doppa dubbletten. Låt stelna på bakplåtspapper.
Chokladkolakakor
ca 30st
Ingredienser
- 125g smör
- 1dl rårörsocker
- 2msk sirap
- 3dl vetemjöl
- 2msk kakao
- 1tsk vaniljsocker
- 50g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175°
2. Vispa socker och smör med elvisp och blanda sedan ner sirapen
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen
4. Forma till en rulle och lägg på plåt. Platta till lite lätt
5. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter
6. Ta ut och låt svalna något och skär sedan upp i 2cm breda bitar
7. Hacka och smält chokladen över vattenbad och ringla sedan över kakorna
Lemoncurdkakor med marängtäcke
ca 15st
Ingredienser
- 150 g smör
- 2 msk rårörsocker
- 3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
- ca ¾ dl lemoncurd
maräng
- 1 äggvita
- 1 dl strösocker
- Sätt ugnen på 175°
- Blanda ihop smör socker och mjöl i en matberedare eller blanda ihop med elvisp
- Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter
- Dela degen i två delar och rulla till två längder
- Gör en fördjupning i mitten längsmed hela längderna
- Fyll fördjupningen med lemoncurd
- Vispa äggen till ett hårt skum och vispa sedan ner sockret till en fast maräng
- Bred ut marängen över kakorna
- Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter
- Ta ut och låt svalna något och skär sedan i ca 2cm breda bitar
Havrekakor med choklad
Ca 20st
Ingredienser
- 200g smör
- 3msk rårörsocker
- 1½ havregryn
- 3dl fullkornsvetemjöl
- 200g mörk choklad
- Sätt ugnen på 200°
- Blanda ihop smör och socker
- Blanda ner havregryn och mjöl
- Hacka chokladen i lagom stora bitar och blanda ner den i degen
- Forma degen till runda bollar och lägg på plåt
- Tryck till bollarna lite lätt
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min